1.4.06

29. märtsi osaline päikesevarjutus

Kolmapäeva pärastlõunal oli Eestis võimalik vaadelda osalist päikesevarjutust. Sündmus algas 13:07 ja lõppes 15:04, varjutuse maksimum (hetk, kus Kuu vari kattis suurima osa Päikese pindalast) oli 14:06. [1] Päikesevarjutuse täisvari (ala, kus Kuu kattis varjutuse ajal terve Päikese) algas Lõuna-Ameerikast ning liikus üle Aafrika Euraasiasse, läbides Türgi, Venemaa ja Kazahstani. [2]

Ka Aatomil õnnestus antud sündmusest osa saada. Esmalt aga tuleb kindlasti rõhutada, et kunagi, ka päikesevarjutuse ajal, ei tohi Päikest vaadata palja silmaga! Luubiga koondatud päikesekiired süütavad paberi, silmaläätsega koondatud kiired aga kõrvetavad silmapõhja...

Päikese vaatlemiseks tuleb seega kasutada kiirgustvähendavat filtrit. Selleks ei sobi tavalised päikeseprillid, mis otse Päikest vaadates liiga nõrgaks jäävad. Filtriks saab kasutada 3.5" diskettide sisusid (vaatlemiseks ei pea disketti lõhkuma - piisab metall-liuguri avamisest). Mugavamaks vaatlemiseks võib flopi kesta lõhkuda ning sisu vanade päikeseprillide ette kleepida. Teise käepärase vahendina saab Päikese vaatlemiseks kasutada CD-plaate (selliseid, millel ei ole tagapoolel paksu värvitrükki).

29. märts 2006 osaline päikesevarjutus Tartus.

Tartus oli varjutuse ajal ilm pilvine, kuid läbi õhemate pilvekihtide ning selginemistel oli sündmus hästi vaadeldav. Ülal on läbi pilvede jäädvustatud maksimumi-lähedane hetk (Kuu kattis 38,2% Päikese pindalast). Pilt tehti Olympus C-500 kaameraga.

Tulevasteks varjutusteks planeerimisel on väga kasulik NASA internetipõhine päikesevarjutuste atlas[3], kus vaadeldavuse piirkonnad on 20-aastaste vahemikena kaardile kantud. Eestis on olukord 21. sajandil nukker: 21. juunil 2039 ja 11. juunil 2048 õnnestub vaadelda rõngakujulist varjutust, mil Kuu on oma orbiidil Maast kaugel ning ei kata kogu päikeseketast. Järgmine Eesti lähedal vaadeldav täielik Päikesevarjutus toimub 1. augustil 2015. aastal Venemaa keskosas.

Kasutatud kirjandus:
[1] Helle Jaaniste. Märtsitaevas. Vaatleja 2/2006.
http://www.obs.ee/cgi-bin/w3-msql/vaatleja/artikkel.html?id=2143

[2] Total Solar Eclipse of 2006 March 29. NASA.
http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/SEmono/TSE2006/TSE2006.html

[3] World Atlas of Solar Eclipse Paths. NASA.
http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/SEatlas/SEatlas.html