10.4.06

Parimad vaated Marsile

Marsi uurimist on alustamas uue põlvkonna orbiiter, Mars Reconnaissance Orbiter[1]. Selle NASA aparaadi eesmärgid on ammuste ja praeguste veevoolu jälgede otsimine ja uurimine, Marsi geoloogia, eriti kihiliste kivimite täpsem vaatlemine (ülitähtis küsimus: on need settekivimid?), planeedi ilmastikunähtuste jälgimine (teadlased saavad paremini mõista üldisi protsesse, mis ka Maal kliimat ja ilma kujundavad) ning viimaks ka ettevalmistus võimalikuks mehitatud Marsi-ekspeditsiooniks tulevikus, mil maandumispaiga olude etteteadmine suureks abiks on.

Oma ülesannete täitmiseks on MRO pardal muuhulgas võimas kaamera, mille suurim lahutus orbiidilt pinda pildistades küündib 28cm-ni pildielemendi kohta. Esimene MRO (võlts)värvides pilt[2], lahutusega 2,5m pildielemendile avaldati hiljuti, järgnevalt väike tükike sellest Aatomi lugejatele:
Kasutatud allikad:
[1]
Mars Reconnaissance Orbiter ametlik kodulehekülg
http://mars.jpl.nasa.gov/mro/
[2] First Color HiRISE Image of Mars, pressiteade
http://mars.jpl.nasa.gov/mro/gallery/calibration/Release_AEB_000001_0000_Color.html

2 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

Võhik küsib: miks on need värvipildid sinirohelised? Mars pidavat ju kommunismi värvi olema.

10/4/06 18:12  
Blogger Mihkel said...

Pilt on võltsvärvides - kokku on liidetud läbi erinevate nähtavas ja infrapunases piirkonnas töötavate filtrite pildid. Värvused tähistavad erinevate lainealade panust. Silmale paistaks see piirkond tõesti punakam. Küsimus igati õigustatud, üritan edaspidi tähelepanelikum olla :)

10/4/06 19:21  

Postita kommentaar

<< Home