14.4.06

Veenuse vaatamisväärne veetlus


11. aprillil Veenuse orbiidile jõudnud sond Venus Express rõõmustab esimeste piltidega[1] planeedi lõunapoolusest. Manööverdamise kõrvalt jäädvustatu VE võimeid ei näita, kuid paljastab ilujumalannat pisutki ultravioletis ja infrapunases kiirguses (inimesele nähtavast vastavalt pisut lühema ja pikema lainepikkusega). VE orbiit vajab veel sättimist, enne kui Veenuse ilu taas inimkonda pimestab.

Ultravioletses valguses (pilt paremal) on Veenuse tihe atmosfäär ebaühtlane. Piirkonniti esineva neeldumise põhjus ei ole teada, mitmesuguste hüpoteeside hulgas võib kohata ka kõrgatmosfääris elutsevaid baktereid, kes UV-kiirgust eluks tarvitada võiksid. Veenuse atmosfäär koosneb valdavalt süsihappegaasist ja lämmastikust, kuid tiheda pilvkatte moodustavad väävelhape ning vääveldioksiid. Infrapunane valgus (pilt vasakul) võimaldab muuhulgas uurida pilvemassiivide liikumist Veenuse madalamas atmosfääris.

Maa eksootilise sõsarplaneedi keskmine pinnatemperatuur on tänu tohutule kasvuhooneefektile 470C läheduses, õhurõhk 90 korda Maa omast suurem. Koduplaneedi kliima ja arengu mõistmisel täidab Veenuse uurimine seetõttu väga olulist rolli - kuidas on nii sarnane planeet arenenud nii erinevalt? Kuidas mõjutab kasvuhooneefekti ja pilvede koostoime planeedi temperatuuritasakaalu? Need on vaid mõned küsimustest, millele Venus Express vastuseid otsida aitab.

Kasutatud allikad:
[1] First images from Venus Express, ESA pressiteade, kõik pildid (c)ESA
http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=39104

1 Comments:

Blogger Candy Minx said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

14/4/06 01:01  

Postita kommentaar

<< Home