11.8.06

Suvepuhkus ja tehiskeemia

Viimastel kuudel on tähelepanelikumad lugejad kindlasti märganud teatud madalseisu Aatomi artiklite postitamise sageduses. Kevadsuvisest eksamisessioonist välja puhanuna loodame endast edaspidi sagedamini märku anda.

Suvi ei ole teatavasti just kõige parem aastaaeg pingsaks mõttetegevuseks, seega üritame tänases postituses vältida keerulisi väljendeid nagu "etiidiumbromiidi fluorestsensi test" ja "EDAX-röntgenanalüsaator".

Organic Builder[1] on hämmastavalt lihtne ning kahtlaselt kiiresti sõltuvust tekitav arvutimäng, mis annab väga hästi edasi tänapäeva teaduse arusaama rakus toimuvatest keemilistest protsessidest.

Mängu idee on järgmine: suurel ruudukujulisel alal liiguvad sihitult ümmargused "aatomid" (sarnaselt pärismaailma Browni liikumisele[3]). Aatomeid on erinevat tüüpi (tüüpi tähistatakse tähtedega A, B, C, ...) ning erinevas olekus (olekut tähistatakse arvuga nullist neljakümne üheksani). Aatomite tüüp jääb alati samaks, aga olek võib mängu jooksul muutuda. Kasutaja ülesandeks on välja mõelda keemiliste reaktsioonide komplekt, mis mänguväljakul liikuvate aatomitega midagi sihipärast teeks.

Mäng algab väga lihtsate ülesannetega (nt liita omavahel kõik A-tüüpi aatomid) ning liigub järk-järgult päris keeruliste ja muljetavaldavate simulatsioonideni (kopeerida DNA-ga sarnane molekul). Viimane, 19-s tase nõuab selliste reaktsioonide väljamõtlemist, mis mäguväljakul ujuvast "rakust" koopia teeksid.

Enne mängima asumist on kasulik läbi lugeda mängu veebilehel asuv sissejuhatav tekst. Mängu taga oleva teooria - tehiskeemiaga (artificial chemistry) - tutvumist võib alustada näiteks Wikipediast[2].

Kasutatud allikad:
[1] Tim Hutton. Organic Builder
http://www.sq3.org.uk/Evolution/Squirm3/OrganicBuilder/

[2] Wikipedia. Artificial Chemistry
http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_chemistry

[3] Wikipedia. Brownian Movement
http://en.wikipedia.org/wiki/Brownian_movement