15.8.06

NASA Kuu-missioonid ja vandenõuteoreetikud

Käesolev postitus on ajendatud tänases EPL Online's ilmunud NASA Kuu-missioonide teemalise artikli kommentaaridest, mille põhisisuks on väide, et Apollo-missioonid on võltsing ja NASA Kuul ei käinud (on ka inimesi, kes väidavad, et NASA käis küll Kuul, kuid tavainimesele näidatavad materjalid antud missioonidest on sellegipoolest võltsing). Selle temaatika juures on Aatom lausa sunnitud oma arvamust avaldama:

NASA Kuu-missioonid ei ole võltsing ja Neil Armstrong lausus oma kuulsad sõnad meie kaugel naabril, mitte kuskil Arizona kõrbe filmistuudios.

Kõik Aatomile teadaolevad vandenõuteoreetikute põhjendused Kuu-missioonide võltsimisele (lehviv lipp, tähtede puudumine Kuu-fotodel jne) on ümber lükatud vabalt Internetis kättesaadaval[2] olevates materjalides[3].

Näiteks tähtede puudumine on seletatav sellega, et fotopaber ja inimsilm ei ole samasuguse valgustundlikusega ning Kuu pinnast terava pildi saamiseks pidid astronaudid pildistama nii lühikese ekspositsiooniajaga, et nõrk tähevalgus ei jõudnud filmiga reageerida.

Üks tähtsamaid vastuolusid vandenõuteooriates on aga küsimus, kuidas on Ameerika valitsus ja NASA hakkama saanud selle hiigelsuure saladuse vaka alla hoidmisega? Apollo-programmis töötasid tuhanded teadlased ja insenerid, kes igasuguse Kuu-missioonide võltsimise katse kindlasti avastanud oleks. Ning idee sellest, nagu suudaks keegi tuhandeid inimesi 40-ks aastaks sellist saladust vaka all hoidma panna, on väga julge väide.

Kirjandus:
[1] EPL Online. NASA kaotas ära kuule laskumise originaalpildi
http://www.epl.ee/?artikkel=350933

[2] Phil Plait. Fox TV and the Apollo Moon Hoax.
http://www.badastronomy.com/bad/tv/foxapollo.html

[3] Wikipedia. Apollo Moon Landing hoax accusations
http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_moon_hoax

4 Comments:

Blogger tank said...

kas see on nii tähtis uudis, et tuleb kohe kaks korda postitada? :)

16/8/06 09:30  
Blogger Jürgen said...

Probleem parandatud. Endateada vajutasin seda postitamise nuppu ikka ühe korra...

Võimalik et Bloggeri uuendamine ei läinud päris ilma viperusteta.

16/8/06 09:54  
Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

31/8/06 10:17  
Anonymous Anonüümne said...

miks mitte:)

20/3/10 16:18  

Postita kommentaar

<< Home